måndag 27 juli 2015

Ändring tack

Jag har tre systerdöttrar, varav den yngsta är tre år gammal. När man är tre år gammal så har man inte samma förståelse som en vuxen person, och speciellt inte över smärta. Det går inte att säga till en treåring att det onda går över om de tar smärtstillande, eller att det går att äta och dricka även fast det gör ont. Det är i mina ögon helt oacceptabelt att begära att en treåring under en lördag ska bli tillsagd att ta smärtstillande och vänta tills måndagen med att få hjälp,när  denne är rädd, har ont, och inte kan äta eller dricka. Men det är så Landstinget Sörmland gör.

Min underbara systerdotter som är tre år gammal ramlade i lördags strax efter 14.00 och slog in sina två framtänder så att de pekade rakt in i munnen. Hon var självklart jätterädd, hade jätteont och hon vägrade äta eller dricka för att det gjorde smärtan värre. Hon kunde ju inte ta upp tungan i gommen utan att komma emot tänderna som pekade åt fel håll! Min syster och hennes man ringde 1177 som berättade att det endast fanns akut tandvård mellan 08.00 och 12.00 på helgerna och att de skulle ge dottern smärtstillande och vänta tills måndagen. De åkte då in till akuten för att få någon hjälp, men där fick de sitta i väntrummet i över en och en halv timme medans dottern gallskrek, utan att en enda sköterska eller läkare kom och tittade till dem. Så de åkte hem igen, för där fick de ju ingen hjälp heller... Igår (söndag) åkte de till Katrineholm för att få hjälp genom akuttandvården där, men det enda de gjorde var att fråga varför de inte hade borstat hennes tänder (för det gick ju verkligen att göra. Eller inte...) samt göra rent munnen från lite blod och skicka hem dem igen. De fick höra att de var tvungna att vänta till måndagen för att röntga tänderna. 

Idag är de iväg igen, och vi hoppas innerligt att de kommer få hjälp idag. Min lilla systerdotter har varken ätit eller druckit sedan lördag fm, och har fått gå med smärta och inslagna tänder för att ingen har velat hjälpa henne, trots min systers och hennes mans bönande. Två dygn har alltså en treåring fått gå med detta! Idag kanske de får hjälp. Efter det måste de eventuellt åka till sjukhuset för dropp pga att hon ej kunnat äta eller dricka under detta.

Är det såhär det ska vara? Ska inte ens våra barn kunna få den vård de behöver? Ska även dem behöva gå och våndas för att ingen vill göra något? Det enda jag kan säga är att det är katastrof. 

K.A.T.A.S.T.R.O.F.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar